23 ledna 2012

Triky s vrstvami

Tato ukázka je jen pro program PFS.

Že jsou vrstvy dobrá věc, to je jisté. Při kolážích a montážích můžeme na obrázku s jednotlivými vrstvami pohybovat, ale také tahem (uchopíme vrstvu levým myšítkem a táhneme na místo) vrstvy přehazovat, ale lze udělat i to, že bude spodní vrstva (mašlička pod šálkem) částečně přesahovat přes horní vrstvu (v našem případě konec mašličky bude nad šálkem).

Z horní vrstvy (šálku - podšálku) odstraním vygumováním nebo vyjmutím ten kousek podšálku, který překrývá stuhu. Ale jak tu část přesně odhadnu?
Nebudu nic odhadovat, prostě se pod ten šálek podívám. Jak, nadzvednu ho? Chi chi. Ne, na chvíli ho zprůhledním.
Viz obrazový návod.

Velmi často používám pravé tlačítko myši a nemusím mnohé nástroje hledat. Když kliknu pravým tlačítkem na výběr, otevře se karta, která nabízí, co bych mohla s výběrem dělat. Pokud mám označen výběr mohu gumovat a dělat jiné věci bez obav, že přetáhnu a vygumuji i to, co nechci. Ale to už jistě znáte

V našem případě výběr lze vygumovat nebo vyjmout. Nesmíme nikdy zapomenout označit vrstvu, se kterou právě pracujeme. Klikneme na ni v liště vrstev. Může se stát, že polygonem obkreslujeme motiv stylem klik - posun - klik - posun a když chceme vyjmout, jednak se nic nevyjme a navíc se ztratí ten pracně vytvořený výběr nebo nám systém oznámí, že nic není označeno, či se odstraní něco úplně jiného. zde odstraňuji kousek podšálku, je tedy označena vrstva šálku a podšálku.


Výsledek našeho snažení.


1 komentář:

Děkuji, že jste se zde zastavili a nechali pár slov v komentářích. Vaší odezvy si velmi vážím.